+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Válts környezetbarát nyomtatásra!

Már sikeresen leszámoltál a műanyagpalackos vízzel, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, és Mála textiltáskákkal jársz vásárolni? Szuper vagy, tényleg! Jó pár dolgot megtettél akkor már, ami a környezetbarát életmód része. Most figyelj, hogy ne torpanj meg! A fejlődés folyamatos, a jó pap környezetvédő is holtig tanul.

Tudtad, hogy pl. a nyomtatást, ha nem is tudod teljesen kiiktatni a munkádból, de végezheted sokkal takarékosabban is? A környezetbarát, újrahasznosított nyomtatópapírokat már mindenki ismeri, van azonban 3 további tényező, amivel csökkenteni tudod a nyomtatásaid ökológiai lábnyomát. Nem is kevéssel.

3 tipp a környezetbarát nyomtatásért!

  1. 2 oldalas nyomtatás

A papírlapnak két oldala van, és bár manuálisan megfordítani macerásnak tűnhet, a mai nyomtatók közül már sok képes a kétoldalas nyomtatást önállóan megoldani. Hú, na jó, ez sem a spanyol viasz még. Olvass tovább, most jönnek az izgalmasabb újdonságok!

  1. Öko betűtípus

A nyomtatás során a papírra apró festékpontok kerülnek, és a sűrű, egymás mellett elhelyezkedő pontokból rajzolódnak ki a betűk vagy grafikák. A laikusok nem is gondolnák, de a rengeteg elérhető betűtípus között nagyon nagy különbségek vannak abból a szempontból is, hogy mennyi festék szükséges az egyes betűk megjelenítéséhez. Az Ecofont (nem véletlen az elnevezése) és a Ryman Eco a legkevesebb festéket „pazarló” betűtípusok, érdemes tehát közelebbi barátságba kerülni velük, ha tintát szeretnél megspórolni. Az Ecofont ígéri a nagyobb spórolást, 50%-os megtakarítást, viszont ennek a betűtípusnak 7 dollár az ára. A Ryman Eco ingyen letölthető, és 33% körüli a festékmegtakarítás, ha ezt használod.

  1. Recycling toner

A legnagyobb spórolás mellett is eljön a nap, amikor a festékkazetta kiürül. Ilyenkor a legtöbb toner rögtön a szemétre kerül és a következő gyári toner megy a masinába, vagy újratöltik, ami ugyan olcsó, de a nyomtatás minősége és az újratöltött toner kapacitása (amennyit tudsz majd vele nyomtatni) nem lesz már olyan, mint az újé. Ha belegondolsz, azért, mert egy kazettából kifogyott a festék, az alkatrészeinek többnyire semmi baja. Miért kellene kidobni? Erre nyújt megoldást a Retinta újjáépített toner, amely a kiürült gyári festékkazetták alkatrészeit egy magyar laboratóriumban bevizsgálja, és a még kifogástalan alkatrészekből új tonert épít. Nyomtatástechnikai recycling tulajdonképpen. Az újjáépített, festékkel profin feltöltött toner pedig ugyanolyan minőségben és ugyanannyit nyomtat, mint a gyári verzió, csak olcsóbb, hiszen nem kell új alkatrészekért fizetned.

Tehát, ha neked fontos, hogyan alakul a bolygónk sorsa, és már rutinszerűen komposztálsz és utasítod vissza a műanyag zacskókat, akkor újabb lépcsőfokra tudsz lépni a környezetvédelemben. Válts betűtípust, papírt, tonert, és használd a lap mindkét oldalát!