+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Takaríts meg! #2

Az előző blogbejegyzésem arról szólt, hogyan ne dőlj be a kedvezménykuponoknak és akciós ajánlatoknak! Ma egy ötletet szeretnék megosztani, amit egy nagyon kedves fiatal pártól hallottam, akik őrülten szerelmesek voltak egymásba, de mivel diákok voltak, és egyikük mögött sem állt tehetős család, nem ment azonnal nekik a közös élethez szükséges anyagi forrás előteremtése.

Mindketten nagyon kevés pénzből éltek, és még összébb kellett húzniuk a nadrágszíjat, hogy félre tudjanak tenni némi összeget. Ekkor a lány (nevezzük Zsófinak) kitalált egy jópofa „önsegélyező” módszert, amit most elmesélek, hátha másnak is hasznára válik:

Az első hónapban Zsófi bedobott egy perselybe 100 Ft-ot, és a barátja is ugyanezt tette. Úgy volt vele, hogy 100Ft-ot nélkülözni tud, még akkor is, ha nem állnak jól anyagilag. Nem azon fog múlni az élete, nem kell sem éhen-, sem szomjan halnia miatta. Aztán a következő hónapban úgy gondolta, ha tudott 100 Ft-tal kevesebből élni, akkor most fog tudni ahhoz a hónaphoz képest 100-zal kevesebbet költeni. Így a második hónapban 200 Ft-ot dobott a perselybe, és a barátja is követte a példáját.

Ezt következetesen betartották egész évben. December hónapban már 1200 Ft-ot dobott be a lány, és 1200 Ft-ot a fiú. Az egész éves megtakarításuk pedig 2×7800 Ft lett, azaz 15.600 Ft volt.

Ez nem egy hatalmas összeg, de „csóró diákként”, amikor úgy érzed, egyetlen felesleges forintod sincs, nem kis megtakarítás. Mindig csak az előző hónaphoz képest kell egy 100-asról lemondani. És mit kap manapság az ember 100Ft-ért? Semmit, igaz?

Képzeld el ezt a fajta gyűjtögetést egy átlagos, gazdagnak semmiképpen sem mondható családban, amilyen talán a tied is. Ha elkezded havi 1000 Ft-tal, és a párod is beszáll 1000-rel, az a fizetésetek töredék része. Egy gyros vagy egy süti+kávé+borravaló ára. Ennyit valószínűleg bármelyik család megengedhet magának. A következő hónapban, ha már az elsőben kijöttél 1000 Ft-tal kevesebből, akkor le tudsz mondani egy újabb ezresről. Így már második hónap végére, ha a párod is veled tart, 6000 Ft-otok van a perselyben, és semmi fontostól nem kellett megfosztanotok magatokat. Ez egyetlen év alatt 156.000 Ft, ami egy kisebb nyaralás vagy egy új mosógép ára. Sőt, kettőé.

Neked milyen megtakarítási trükkjeid vannak? Oszd meg velünk!

(fotók forrása: pixabay)

Related Posts