+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Egész évben fontos téma, de így az ünnepek közeledtével még inkább előtérbe kerül az élelmiszerpazarlás. Mi legyen az ételekkel, ha túlvásároltuk magunkat?

Az ételpazarlás a nyugati (ritka pillanat, de ebben bizony mi is a nyugathoz tartozunk) társadalmak egyik legnagyobb problémája. Nincs az a gazdag ország, ahol ne éhezne egy kevéssé szerencsés réteg, és nincs olyan ország, ahol ne kerülne még mindig rengeteg élelmiszer a kukába.

Szeretünk enni, szeretjük telepakolni a bevásárlókosarat, teletömni a hűtőt, aztán persze a pocakunkat is. Az ünnepek alkalmával pedig valamiért azt gondoljuk, éhesebbek leszünk, mint máskor, ezért többszörösen túlvásároljuk magunkat. A karácsonyi fogás maradékát még napokig visszük dobozkában a munkahelyünkre, de az utolsó adagok rendszerint a szemetesben végzik.

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint az előző évben kb. 821 millió ember éhezett a világon, ami azt jelenti, hogy minden 9. ember érintett. Köztük rengeteg a gyerek, belegondolni is szörnyű, hányan indulnak iskolába vagy fekszenek le esténként üres gyomorral.

Mit tudunk tenni?

3 komoly lépést érdemes beépíteni az életünkbe. Mindhárom csak megszokás kérdése, gyorsan át lehet állni.

  1. Ne vásárolj többet, mint amire szükséged lesz!Némi odafigyeléssel a sokadik bevásárlásunknál már tudjuk, hány kg kenyér kell egy hosszú hétvégére, mennyi alma hétfőtől vasárnapig, és hogy a salátát mindig megvesszük, mert „most tutira el fogom készíteni”, de végül rendszeresen a kukában landol, két hét múlva, megbarnultan. Érdemes vásárlólistával menni a boltba vagy a piacra, és bár el lehet csábulni egy-egy gusztusosan hívogató élelmiszer felé, de álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át kétszer is, meg fogjuk-e enni.

  2. Ami megmaradt, ne várd meg, míg megromlik!Tedd dobozba és add oda a rászorulóknak! Mindig találsz ilyen embereket a főbb csomópontoknál, a templomok közelében, az aluljárókban, de még az is lehet, hogy a közvetlen rokonaid, szomszédaid között is.
    Egy ismerősöm Budapest belvárosában lakik, a közelében buszpályaudvar és metrómegálló is van. Tavaly Szenteste nagy vendégség volt náluk, de megmaradt annyi töltött káposzta, hogy tudta, a vendégek elvonulása után hetek alatt sem fogják megenni azt ketten a párjával. Így bedobozolta adagonként és lesétált vele a metró-aluljáróba. A kövön fekve karácsonyozó hajléktalanok végtelenül hálásak voltak az ajándékért, és az ismerősömnek is jó érzés volt örömet okozni, és egy tál meleg ételt adni másoknak.

  3. Ha mégis megvetted, megfőzted, nem fogy el, és nem is szeretnéd másnak adni: fagyaszd le!Nem alkalmas minden étel fagyasztásra, de elég sok van, ami kibír 2-3 hónapot a mélyhűtőben, hogy egy fáradt, lusta estén újra vacsora lehessen belőle.

Vigyázzunk együtt a környezetünkre és embertársainkra! Ne pazaroljuk az ételt!

Related Posts