+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Mitől ökosuli az ökosuli?

Biztos te is hallottad már, hogy egyre több oktatási intézmény kapja meg az ökoiskola címet. Az elmúlt évben 158 iskola vehette át az elismerést az ünnepélyes díjkiosztón, az Agrárminisztériumban. 2017-től pedig ezernél is több suli nyerte el az Ökoiskola, Örökös Ökoiskola címet országszerte.

Azoknak a pályázóknak, akik meg akarják szerezni munkájuk állami elismerését, nem kevés szigorú feltételnek kell eleget tenniük. Az Ökoiskolák Kritériumrendszere alapján kell összeállítaniuk munkatervüket, amely közel 90 kritériumot tartalmaz. Mind pedagógiában, mind iskolafejlesztésben magas színvonalon kell képviselniük a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának értékeit.

Attól „öko”, hogy…

Ezeknek az intézményeknek legfőbb célkitűzései közé tartozik, hogy az ott tanuló gyermekek megtanuljanak szeretettel, odafigyeléssel fordulni egymás felé, harmóniában élni a környezetükkel, felelősségteljesen, környezettudatosan gondolkodni.

„A környezeti nevelés a példamutató iskolai környezettel kezdődik.” – Csalló Attila

6 éves koruktól a gyerekek idejük jelentős részét az iskolában töltik. Környezettudatosságuk kialakulásának fontos állomása maga az iskola jól szervezett, példamutató hétköznapi élete, amely jól követhető, zsigereikbe beleivódó mintaként szolgál számukra.

Megtanulhatják, hogyan takarékoskodjanak a vízzel, a fűtéssel, a villamos energiával. Látják, hogy a takarító nénik környezetbarát tisztítószereket, eszközöket használnak. Természetessé válik számukra, hogy külön kukába dobják az üveget, a műanyagot és a papírt. Míg mindezt – bízunk benne – az iskolában tanító pedagógusok és valamennyi dolgozó élenjáró példával segíti elő.

Mit szólnál hozzá, ha gyermeked olyan iskolába járna, ahol…

  • Csendesek a termek, tágasak a folyosók, az ablakokat növények díszítik, a folyosó végén az élősarok nyugtató, az udvar pezsdítő – dísznövényekkel, konyhakerttel, esővízgyűjtővel, madáretetővel
  • Van játszótér (természetes anyagokból), sportpályák (lehetőleg természetes anyagú borítással), zöld, füves terület
  • Az épület üzemeltetése energiatakarékos és környezetbarát
  • A pedagógusok és valamennyi dolgozó jó példával jár elöl
  • Szelektív hulladékgyűjtés működik
  • Ösztönzik a tanulókat a kerékpáros és gyalogos közlekedésre
  • Az iskolaiújságban “zöld” rovat olvasható

Mivel egyre sürgetőbb feladattá válik Földünk megóvása, magunk, gyermekeink és az elkövetkező generációk számára, mit gondolsz, mekkora jelentősége van a környezeti nevelésnek? Te választanál Ökoiskolát a gyermekednek?