+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Mindannyiunk gyermeke: Greta Thunberg

Greta Thunberg egy svéd tinilány, idén töltötte be a 16. életévét. Ifjú korának ellenére a világ legismertebb emberei közé számít. Környezetvédelmi aktivistaként vívta ki magának eme hírnevet, hiszen egészen kislány kora óta meg akarja állítani a globális felmelegedést és az éghajlatváltozást. E nemes cél érdekében olyan beszédeket tart, hogy szem nem marad szárazon, száj nem marad „tátatlanul”.

Greta elképesztően bátor és elszánt. Nem szépít, nem finomkodik, nem tartja fontosabbnak a diplomáciai érdekeket, mint a Föld jövőjét, így nyíltan és hihetetlen bátran szemébe mondja bármelyik befolyásos vagy hétköznapi felnőttnek a véleményét. Szerinte a világon mindenütt az országok vezetői gyerekesen viselkednek, és nem tesznek semmit az emberiség, benne az ő generációjának jövőjéért!

Greta 2018. augusztusa óta minden pénteken hiányzik az iskolából, hogy helyette a svéd parlament épülete előtt követelje a határozott kormányzati fellépést a klímaváltozás ellen. 2018. augusztusában vált az első klímaváltozás elleni iskolai sztrájk arcává, 2018. novemberében a TEDx Stockholmban emelte fel szavát bolygónk jövőjéért, decemberben az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott beszédet. Idén januárban pedig a Davos Világgazdasági Fórumán szólalt fel azzal a szándékkal, hogy aktivizálja az embereket, akik szerinte tétlenül várják, hogy kifussunk abból az időből, amikor még visszafordíthatjuk a klímaváltozás okozta katasztrófát.

Thunbergnek rövid időn belül követői is lettek, jópéldája nemzetközi tömegmozgalommá nőtte ki magát. Eközben tevékenységét kritizálva többen visszaküldték volna az iskolapadba, sokan a pszichés állapota miatt aggódtak, de Greta karakánul visszaverte ezeket a támadásokat.


A világ kíváncsian várja, milyen magaslatokba jut el ez a kislány és hogyan menti meg afféle öko-Jean D’arc-ként a Földet. Generációjának igazi hőse, és egyben friss Nobel Békedíj várományos, amelyre 3 norvég képviselő jelölte.

“Azt mondod, hogy mindennél jobban szereted a gyerekeidet, de mégis a szemük előtt éled fel a jövőjüket.” – mondta a katowicei ENSZ Klímakonferencián.

A lány nem csak beszél, konkrét lépéseket is tesz életében. Családját meggyőzte, hogy hulladékmentes háztartásra álljanak át, vegán életmódot kövessenek és mondjanak le a repülésről. Ezzel saját maga is jó példát mutatva, hogy a változás megvalósítható, csak akarni kell.

Te mit gondolsz, a Greta Thunberg mozgalom sikerrel fog járni?

Related Posts