+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Szoktál újévi fogadalmakat tenni? A legaktuálisabb változtatnivaló a mai világunkban a hozzáállásunk a környezetünkhöz. Mi lenne, ha 2019. január 1-jétől lépésről lépésre környezettudatosabbá válnál?

Jó ötlet?

Lássuk, mit tudsz megtenni akár te magad is, a saját életedben és háztartásodban!

 • Otthoni hulladékcsökkentés
  Mérd le január 2-án az aznap keletkezett hulladékodat (ezt úgy tudod megtenni, ha egy üres edényt lemérsz reggel, és egész nap abba dobod a szemetet, majd este is leméred, és meg is van különbségként a szemét súlya)! Mérd le minden héten egyszer, és két mérés között figyelj rá, hogy egyre kevesebb és kevesebb szemetet termelj!
 • Komposztálás
  Komposztálni a hiedelmekkel ellentétben erkélyen, kis udvarban, teraszon és még az emeletes, kerttel nem rendelkező házak lakásaiban is lehet. Ha rákeresel pl. a gilisztás komposztálásra, és alaposan elolvasod a leírásokat, meg tudod, hogyan tudsz szagok nélkül komposztálni akár egy pici panelban is. Megéri, a komposztálással harmadára csökkenthető a háztartásunk szemete.
 • Palackozott víz helyett vigyél magaddal üvegben csapvizet vagy szűrt vizet
  Sokaknak ez a legkönnyebben megvalósítható lépés, másoknak épp a legnehezebb, mert nem éppen gusztusos a csapvíz náluk. Mindenki annyit tegyen, amennyit tud, de mivel a pet palackok jelentik az egyik legnagyobb környezetszennyezést manapság, érdemes megtalálni az alternatívát a vízfogyasztásra.
 • Csökkentsd a hús- és tejfogyasztásod, ne csak egy nap, hanem mindegyiken
  Ha a pet palack lecserélése tűnik a legkönnyebb változtatásnak, akkor elmondhatjuk, hogy a hús- és tejfogyasztásról való leszokás tűnik a legtöbb ember számára a legnehezebbnek. Akik viszont már megtették, szinte kivétel nélkül azt sajnálják, hogy nem lépték meg már korábban. A táplálkozás megreformálása az egészségedre is jó hatással lesz, emellett pedig a legkörnyezetterhelőbb iparágakat bojkottálod általa, és még az állatoknak is jót teszel vele. Ha nem tudod, hogy kezdj neki, érdemes rákeresni a Veganuary-ra, vagy hasonló 30 napos kihívásokra.
 • Kevesebb, tudatosabb közlekedés
  Dízel helyett benzines, benzines helyett elektromos autóra váltani, vagy az autót tömegközlekedésre illetve kerékpározásra cserélni egy-egy fontos lépés előre. Ha teheted, használd a sínen közlekedő tömegközlekedési eszközöket, a biciklidet, közelre pedig járj gyalog!
 • Ne kérj szívószálat, műanyag zacskót, felkészülten indulj el otthonról
  A szívószál igazán könnyen elhagyható termék, anélkül is tökéletesen meg tudjuk inni az italunkat. A zacskó egy kicsit komolyabb kérdés, de ha előre gondolkodsz, és még otthon beteszed a táskádba a textilszatyrodat, sehol sem érhet meglepetés. Egy-egy ilyen új szokás elsajátítása néhány hétbe telik, ennyi idő, amíg tudatosítanod kell minden elindulásnál, hogy hopp, táskát ne felejtsek el vinni! Utána már az lesz fura, az otthon maradna.
 • Amit lehet, hasznosíts újra
  Meglepően sok mindent újra lehet hasznosítani. Készülnek kerékpárgumiból övek, táskák, petpalackok aljából térelválasztók, autógumiból puff a nappaliba, liszteszsákból fotelhuzat. A Pinterest végtelen lehetőséget kínál a kreatív ötletekből.
 • A megmaradt ételt használd fel egy újhoz
  A rizsből, krumplipüréből könnyen lehet másnap pogácsa vagy fasírt. A lencsefőzelékből szintén lencsefasírt. A kiflimaradékból guba, a párolt zöldségekből krémleves, a krémleves maradékából pedig szendvicskrém. Minden csak kreativitás kérdése.
 • Bojkottáld azokat a cégeket, akik szemlátomást semmit nem tesznek, hogy kevésbé szennyezzék a környezetüket
  Az ilyen cégek listáját már könnyű megtalálni az interneten, pl. a 2 nagy üdítőitalos márka is közöttük van. A Greenpeace felmérései alapján ők felelősek a legtöbb óceáni műanyaghulladékért, de semmi komoly vállalást nem tesznek ennek csökkentésére. Ne feledd, a pénzeddel szavazol, amikor termékeket választasz a boltban!
 • Szedj szemetet
  Egyre nehezebb úgy kirándulni a természetben, hogy ne bukkanjunk szemétkupacra, eldobált csomagolóanyagokra. Vigyél magaddal egy kesztyűt és egy zsákot, és amit tudsz, szedj össze. Ezzel is véded a természetet, ha már mások nem tették meg.
 • Ne vásárolj semmi kacatot, amire nincs igazán szükséged
  Amire nincs szükséged, ne vedd meg! Amire van, abból is igyekezz környezetbarátabb verziót választani!

Boldog új évet kíván a Beoo!

Related Posts