+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Kényeztető tavaszi… nagytakarítás

Kényeztető… nagy… takarítás? Igen, jól olvastad. Itt a tavasz, eljött az ideje, hogy ablakot tárjunk a világra, beengedjük a lakásunkba a fényt, a levegőt, és kiebrudaljunk minden olyan energiát, ami a didergős, begubózós téli estékre emlékeztet. A megújulást azonban takarítással kell kezdeni, amihez valljuk be, egyikőnknek sincs túl sok kedve. Pedig a takarítás kellemes is lehet, ha jól csinálod.

Tudtad, hogy a takarítás boldogít?

Nézzük csak, miért: mivel egy egyszerű, monoton, ismétlődő mozdulatokból álló feladat, azok közé a tevékenységek közé tartozik, amelyek – a látszat ellenére – pihentetnek, kikapcsolnak, nyugtatóan hatnak az idegekre.

Emellett az otthonod állapota is befolyással van rád. A piszkos, rendetlen lakás elszívja az energiát, növeli a stresszhormon szintet, szorongáshoz vezet, depresszióra hajlamosít. Ugye ezt te sem akarod? Nosza, rajta! Takaríts! Ha kitakarítunk, biztonságérzet tölt el, úgy érezzük, életünk irányítása a saját kezünkben van. A rendezett, tiszta otthon pihentető, jótékonyan hat a lelkiállapotra. Veled is előfordult már, hogy amikor zaklatottnak érezted magad, takarításba kezdtél?

Mivel és hogyan?

Legfontosabb szabály: örömmel! Minden csak hozzáállás kérdése. Csinálhatod egyedül, mintegy meditációs folyamatként – akár csendben elmélkedve, akár hallgathatsz közben egy nyugtató zenét. De suvickolhattok együtt a spanokkal is, sütivel, teával, vagy egy üveg jó borral – jó buli a takarítás! Van egy ismerősöm, ők mindig így csinálják. Mire csillog a ház, a bográcsot is le lehet venni a tűzről.

Ökotakarítás

Következő szabály: csináljuk úgy, hogy a Földnek is „jó buli” legyen! Használjunk öko tisztítószereket, és környezetbarát eszközöket! Ezzel nem csak megóvjuk bőrünket, közvetlen környezetünket, hanem a bolygónkra is jótékony hatással vagyunk. Ma már könnyen beszerezhetők nagyobb áruházakban, bioboltokban, drogériákban, vagy akár az interneten keresztül.

Néhány ökotakarítási tipp, de már biztos ismered őket 

Öko tisztítószerek, a teljesség igénye nélkül: ALMACABIO ökológiai tisztítószerek, ALMAWIN Öko mosó-, mosogató- és tisztítószerek, AMWAY környezetbarát tisztítószerek, CITROMAX környezetbarát mosó-, mosogató-, és tisztítószerek és testápolási termékek,  CLEANECO öko tisztítószerek, DOMA CLEAN öko tisztítószerek, ECOVER öko mosószer- és háztartási tisztítószerek, FROSCH öko háztartási tisztítószerek, SODASAN Öko tisztítószerek…

Házi praktikák, ha még nem próbáltad

Általános tisztítószer. Fél liter vízbe tegyél 2 cent hidrogén-peroxidot, és fél deci citromlét. Töltsd permetszóró flakonba, és már használhatod is. Hatékony és ártalmatlan. Frissen jó!

Konyhai tisztítószer. Ha odakapott a fazék, tegyünk bele kis vizet, 2 deci ecetet és forraljuk fel. Ha felforrt, tegyünk bele sütőport. Pár percig hagyjuk hatni, majd öntsük ki a levet és mosogassuk el az edényt. Ha leégett a süti, szódabikarbóna és hidrogén-peroxid keverékét keverjük a tepsire, hagyjuk dolgozni pár órát, majd törtöljük le. Ha rászáradt a mikro belsejére ez-az: forralj fel benne egy tálka vizet, majd simán töröld át – minden lejön!

Ablaktisztító. Főzzünk két és fél liter erős fekete teát. Legalább 3 filtert tegyünk bele, hogy magas legyen a csersav tartalma. Ha kihűlt, öntsük permetszóró flakonba, és kezdődhet az ablakpucolás. Tökéletes megoldás! Próbáld ki felmosáshoz is!

Fürdőszoba tisztító. Ecet és szódabikarbóna – kádba, mosdókagylóba, WC-be kiváló! Locsold, spricceld az ecetet a felületre, és szórd rá a szódabikarbónát, hadd pezsegjen! Ha dugulásod van: szórj a lefolyóba 150 gramm szódabikarbónát és önts utána egy deci ecetet. Hagyd hatni pár percig, majd mosd le forró vízzel.

WC tisztító: 250 gramm szódabikarbónához csepegtess 10 csepp teafaolajat és 10 csepp levendulaolajat. Vegyél el belőle egy keveset, és öntsd fel egy kis ecettel. Ezt a bugyborékoló elegyet öntsd a kagylóba.

Mi a te ökotakarítási tipped? Írd meg nekünk, hogy ma is tanuljunk valami újat!