+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Eldobható pelenka vagy mosipelus?

Egy kisgyerek általában 3-4 éves kora között válik szobatisztává (ha a gyerekközpontú nevelés szerint hagyjuk, hogy magától jusson el a pelenka elhagyásáig, és nem erőltetjük azt óvodakezdés és hasonló nyomasztó határidők miatt). Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt kb. 6600 alkalommal teszik tisztába szülei. Az első évben gyakrabban kell pelust cserélni, és ahogy nő a gyerek, úgy csökken a naponta használt pelenkák száma. 6600 pelenkacsere, megdöbbentő szám, igaz?

Nem mindegy, milyen pelenkát használunk?

Nem bizony. Ezt a témát rengeteg oldalról körül lehetne járni, figyelembe véve a gazdaságossági, a környezetvédelmi, az egészségügyi és egyéb tényezőket is, de most a Beoo.hu profiljába illően nézzük meg, milyen pelenkát érdemes egy környezetbarát szempontokat szem előtt tartó családnak vásárolnia!

Eldobható pelenka

Az eldobható pelenkából a gyerek szobatisztaságának eléréséig kb. 1 tonna hulladék keletkezik. Ez már önmagában is ijesztő szám. Ha még azt is eláruljuk, hogy az eldobható pelenkák nagy része csak látszólag készül papírból, valójában gumi és műanyag is szerepel a rétegeiben, akkor már el is érkeztünk a következő sokkoló számhoz: egyetlen pelenka lebomlási ideje minimum 100, de inkább több száz év.

A helyzet az, hogy az eldobható pelenka nem feltétlenül az ördögtől való. Szelektíven összegyűjtve, egy arra szakosodott kezelőműben mosva, műanyagra, textilre, nedvszívó cellulózra szétbontva és újrahasznosítva akár környezetbarát is lehetne. Ám a pelusok zöme nejlonba szorosan becsomagolva a vegyes háztartási hulladékban végzi, tehát ilyen eljáráson nem esik át.

Környezetterhelő jellege ellenére az eldobható pelenkát a kisbabás háztartások 95%-a választja még manapság is, valószínűleg kényelmi szempontok alapján.

Mosható pelenka

Az összehasonlítás másik oldalán a mosható pelenka áll, amely viszont azzal okoz nehézséget egy amúgy is terhelt kisbabás háztartásban, hogy:

  • egyszerre kell nagyobb költségbe vernünk magunkat (bár ez nem feltétlenül van így, apránként is lehet bővíteni a mosipelus-készletet, illetve a Te-Mi-Tinél már kölcsönzési opció is létezik)
  • előre kell tervezni mosással, szárítással,
  • annak a folyamatnak, ahogy a koszos pelenkából újra a babára adható, tiszta, illatos darab lesz, elég nagy a munka- és vízigénye is, de anyagilag még így is kifizetődőbb, mint az eldobható.

Igaz, nem kell érte a boltba szaladgálni, munka után apának órákat sorba állni, rossz méretet választani… viszont kell mosni, a mosásig megfelelően tárolni, szárítani.

Vizsgálatok igazolták, hogy többen hiszik a mosható pelenkáról, hogy abszolút környezetbarát megoldás, mint ahányan valójában környezetbarát módon használják. A mosipelus ugyanis csak akkor jobb, ha a mosáshoz eco-friendly mosószert (pl. mosószódát vagy mosódiót) használunk.

A mosipelusok mellett szól még, hogy összességében olcsóbbak, mint az eldobható verziók. A kezdőkészletet megvásárolni egyszerre egy nagyobb kiadás, de ez az összeg kb. 8-10 hónap után megtérül. Ráadásul manapság már egyesével is bővülhet a baba pelenka-ruhatára, és már a bérlés is megoldott.

Ha mégis saját “kollekciót” veszel, csak egyszer kell beruházni. A további hónapokban, években, vagy akár a második-harmadik gyerek születése után már nem kell újra és újra költeni rá – legalábbis a vízszámlán és a mosószeren kívül.

Még néhány hasznos információ a mosható pelenkáról:
– a mosható pelenka jobb a babák érzékeny bőrének is, feltéve, hogy bababarát mosószerrel vagy teljesen vegyszermentesen mossuk.
– sok szülő látja úgy, hogy mosipelusban puhább és egészségesebb marad a baba popsija, nem “pálik be” a műanyag alatt.
– egyes típusok úszópelusnak is megfelelőek.

A Beoo.hu kínálatában sok környezetbarát terméket találsz, de mosipelust nem készítek. Szívből ajánlom viszont a Te-Mi-Ti mosható pelenkáit és környezetbarát babaholmijait! Itt a jobb oldali képen is egy Te-Mi-Ti Pop-in pelus látható.

Komposztálható pelenka, van ilyen?

A piacon már fellelhető komposztálható pelenka is, bár Magyarországon még nem terjedt el túlságosan, de a termékkategória maga már létezik, és ez jó jel. Valószínűleg az elkövetkező években ezen a területen áttörés várható.

Related Posts