+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

Egy fecske nem csinál nyarat?

Ahogy egyre több szó esik arról, hogy a hétköznapi embereknek is jelentős változást kellene végrehajtaniuk életmódjukon, úgy jön szembe egyre gyakrabban az a válasz is, hogy „ugyan már, egy ember hiába változtat”.

Egy ember nem számít! – mondja ezt 7 és félmilliárd ember a Földön, és minden marad a régiben? Szerencsére nem.  A változás szele már hozzánk is elért, hiába igyekszünk ellenállni.

Lássuk, a közelmúltban milyen jó hírek érkeztek a környezettudatosság háza tájáról:

  • Az Európai Unió vezetői és a tagállamok tavaly decemberben megállapodtak: betiltják az eldobható műanyag szívószálakat, tálcákat, edényeket és egyéb tárgyakat. A módosítás 2020-ban lép hatályba, és minden tagállamra nézve kötelező érvényű lesz.

  • Szintén tavaly decemberben a vezető fast fashion cégek (Adidas, Puma, H&M, az Inditex cégcsoport és sokan mások) fogtak össze, és tettek ígéretet arra, hogy 2030-ra csökkentik az általuk kibocsátott széndioxid mennyiségét, mintegy 360 millió tonnával. Kutatások szerint a globális divatszakma felelős a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 10 százalékáért, amelyek javarészt a textíliák előállításakor keletkeznek, tehát a döntést csak üdvözölni lehet.
  • Egyre több háztetőre kerül napelem. Ez a tendencia 2017 óta tart, a háztartási kiserőműveknek is nevezett napelem rendszerek rohamtempóban szaporodnak, a beruházás költsége pedig mérséklődik, így egyre több háztartás számára válik elérhetővé.

  • A Deloitte adatai szerint néhány éven belül nem lesz drágább megvenni és fenntartani egy elektromos autót, mint egy hagyományosat. A következő években az autógyártók jóval több elektromos autót készülnek legyártani, mint amennyit az emberek megvennének, ez a piaci árra is kihatással lehet.

Mi ez, ha nem változás? De a legdurvább hír most jön!

Képzeld, Svédország minimálisra csökkentette hulladékát. A keletkezett szemetük 99%-át újrahasznosítják, más termékeket gyártanak belőle illetve energiát nyernek belőle, konkrétan áramot. A skandináv ország olyan mértékűre fejlesztette ezt a tevékenységét, hogy már kifogytak a szükséges hulladékból, ezért más országoktól vásárolnak hulladékot(!), pl. Norvégiától.

Amikor legközelebb arra gondolsz, hogy egy ember erőfeszítése mit sem ér, jusson eszedbe, hogy ezek a kezdeményezések is mind egyetlen embertől vagy egy kis csoporttól indultak, és milyen nagyra nőttek!

Related Posts