+36 22 404 255 / +36 20 977 7988

13 dolog, amitől környezetbarát egy étterem

Felmérések szerint Európa nyugati részein és az Egyesület Államokban már annyira előrehaladott a környezettudatos életszemlélet, hogy a vendéglőbe járó fogyasztók jelezték, szívesen töltenének több időt éttermekben, ha azok környezetbarátabb hozzáállást mutatnának. Hm, ez nagyon jól hangzik, de mitől lesz egy étterem környezetbarát?

 1. Az első lépés a szemléletváltásban az étterem élelmiszer-hulladékának csökkentése. Egy átlagos étterem évente 11 000-34 000 kg hulladékot termel. Ezzel szemben egy környezettudatos étterem a legújabb technikával, digitális készletkezelő eszköz használatával meg tudja tervezni, hogyan csökkentse a pazarlást. Az eszköz figyeli a leltárkészletet és a lejárati időket, és riasztja az illetékes személyt, ha valamit érdemes lenne felhasználni már, nehogy hulladék váljon belőle.
 2. Az éttermeknél előfordul, hogy valamiből túl sokat szereztek be, vagy a hagyományos étlap megtartása mellett nem tudnák a lejárati időn belül felhasználni. Egy ilyen hely bisztró jellegű, minden nap megújuló étlappal tudja a napi készletéhez igazítani az étlapját, ami a hulladék minimalizálására is jó ötlet, és a vendégek sem unják meg az egyhangú kínálatot.
 3. A megmaradt alapanyagokat vagy főtt ételeket persze ki is lehet dobni… de mennyivel jobb fej az az étterem, amelyik rászorulóknak adományozza, ugye? Egy-egy ilyen szemléletű vendéglátóhely a sajtó figyelmét és szeretetét is könnyen megnyeri.
 4. A környezetbarát étteremnek gondolni kell az energiafogyasztás csökkentésére is. Az energiatakarékos konyhai gépekbe érdemes invesztálni, ezekkel a készülékekkel alacsonyabb a rezsi, kisebb a környezeti terhelés, a teljesítményük viszont ugyanolyan, mint más konyhagépeknek.
 5. A hagyományos tisztítószerek helyett zöld, ökológiailag lebomló szerekkel tartják fenn a higiéniát. Az ipari tisztítószerek sokszor durva vegyi anyagokat tartalmaznak, ráadásul a vendégek orrát zavarja a tömény fertőtlenítőszag, ezért érdemes más alternatívák után nézni.
 6. A legjobb, ha az étterem a helyi (közelben termelt), szezonális alapanyagokból dolgozik, vagy még jobb, ha saját maga termeli meg, amit csak tud. Saját kert, saját zöldség, saját fűszernövények… Vigyázat, sok hely él vissza a bizalmunkkal, és írja ki, hogy tanyasi, helyi, kézműves vagy termelői alapanyagokból dolgozik, de a helyi termelők állítják, hogy sosem rendelt tőlük a vállalkozás semmit. Egyszerű marketingfogásként írták ki. Érdemes figyelni, ki hiteles a témában és ki nem az.
  A helyi zöldség-gyümölcs beszerzése nem csak azért jó, mert gyakran olcsóbb és helyben teremt munkalehetőségeket, de ha nem utazik át az országon vagy a fél világon, akkor a szén-dioxid-kibocsátáshoz is kevesebbet tesz hozzá.
 7. A „3 R” (reduce, reuse, recycle) elv követése a környezetbarát étteremvezető számára alapvető. A hulladék csökkentésével, a tárolók (edények, dobozok) újrafelhasználással és az anyagok, maradékok újrahasznosításával a vállalkozás hatalmas lépéseket tehet a fenntarthatóságért. Néhány ötlet: a WC-papírt és papírtörlőt újrahasznosított papírral helyettesítheti, 100% -ban újrahasznosított anyagból készült szőnyegeket vásárolhat, hasznosíthat újra dobozokat, palackokat, kartonokat. Száműzheti a műanyag elviteles dobozokat, a műanyag szívószálat, a papírszalvétát.
 8. A legtöbb gyártó és forgalmazó szívesen dolgozik környezetbarát étteremmel, mert így maguk is zöldebbnek mutatkozhatnak. Az étterem egyezkedhet az üzemanyag-kibocsátás minimalizálása érdekében a beszállítókkal a szállítási alkalmak csökkentéséről, és a lebomló csomagolóanyagokról vagy csomagolásmentes szállításról.
 9. Nem mindegy az sem, milyen italokat, milyen vizet szolgál fel az étterem? Műanyag palackos, üveges vagy csapolt? A víz szűrt csapvíz, vagy minden alkalommal felbontanak egy PET-palackot, amikor egy vendég ásványvizet kér? A jófej, környezetbarát éttermek az ajtajukon jelzik, hogy náluk megtöltheted ingyen az otthonról hozott kulacsodat, ez is egy olyan jel, amiből láthatod, hogy jó helyen jársz!
  A víz kritikus jelentőségű az éttermeknél, hiszen az italokon túl a főzéshez és a takarításhoz, mosogatáshoz is sokat használnak belőle. Nem mindegy, honnan és milyen formában nyerik. A vízgazdálkodás része még, hogy a wc víztakarékos-e, vagy minden öblítésnél addig folyik, amíg a tartály ki nem ürül.
 10. A víz mellett az éttermek más energiával is tudnak takarékosan bánni. A környezettudatos étterem napenergiát használ, napelem paneleket telepített a tetőre vagy a hátsó udvarba. Erre ráadásul a legtöbb országban, Magyarországon is, pályázatok, állami támogatások is igényelhetők, tehát sokszor nem pénz kérdése, csak a szándéké és odafigyelésé.
 11. A hulladék szelektálása, a komposztálás és a lebomló evőeszközök használata a legjobb döntések egy környezetbarát étterem számára. Ismerünk Budapesten olyan bisztrót (Szabad Bisztró, Király u.), amely nem ad elvitelre ételt, ha a vendég nem saját maga hozott dobozba kéri, mert nem szeretnék szaporítani az egyszer használatos csomagolóanyagokat. Ez is egy érdekes kezdeményezés.
 12. Ez már a haladó kategória, de a vendégteret be lehet rendezni fenntartható bútorokkal is. Műanyag helyett tartós fabútorok sorakoznak? A papír kiegészítők, mint amilyen a szalvéta vagy a tányéralátét, újrahasznosított papírból vagy textilből készülnek? Akkor jó helyen jársz.
 13. A non plus ultra pedig az, ha az étlap is csupa környezetbarát étellel van tele, mellőzve vagy miniálisra csökkentve a hús-, tej- és tojásipari termékeket, amelyek előállításának ökológiai lábnyoma köztudottan nagy.

Ha ismersz Magyarországon olyan éttermet, ami hasonló odafigyeléssel működik, írd meg nekünk!